Hemma!

Yes, det blev att jag åkte hem idag.
Behövde lösa lite saker här hemma, så det blev en dag tidigare än beräknat.
Hade en jättemysig kväll hos Maria igår! Vi åt grönsaker och dipp och drack cider och bara surrade hela kvällen.
Fantastiskt välbehövt!

Nu ska jag och bror baka lite.
Denna goding blir det.


Ingredienser 2 tårtor
Mandelbotten:
150 g mörk choklad, 70%
200 g mandelmassa
4 st äggulor
4 st äggvitor
1 dl strösocker
3 msk kakao
Mockatryffel:
800 g mörk choklad, 70%
4 dl vispgrädde
4 dl lätt crème fraiche
0,5 dl strösocker
2 dl kaffe, varmt och starkt
4 msk konjak
50 g smör, rumsvarmt
Garnering:
200 g mörk choklad 


Detta är en mycket tät och god chokladtårta som räcker till många.
Jag räknar med att 2 tårtor räcker till 30 gäster.
Tårtan kan frysas om det skulle bli en bit över. Receptet är gjort för 2 tårtor men kan naturligtvis halveras.
Gör så här
1. Tårtbotten: Sätt ugnen på 175°. Spänn fast bakplåtspapper i botten på 2 formar med löstagbar kant, 24 cm i diameter. 2. Dela chokladen i bitar och smält den över vattenbad. Ställ åt sidan och låt svalna. Riv under tiden mandelmassan fint. Vispa samman mandelmassa och äggulor till en kräm.
3. Vispa äggvitor till skum. Tillsätt strösocker under vispning och vispa till ett styvt skum.
4. Sikta ner kakao i ägg- och mandelmassekrämen. Vänd i den avsvalnade chokladen och slutligen äggviteskummet, lite i taget.
5. Fördela smeten i formarna och grädda båda samtidigt i mitten av ugnen ca 15 min. Ta ut och låt bottnarna svalna.
6. Mockatryffel: Hacka chokladen fint med kniv, använd ej matberedare. Koka upp grädde, crème fraiche och strösocker och häll det över chokladen. Tillsätt kaffe och konjak och rör till en jämn smet.
7. När chokladen börjar svalna rörs det rumsvarma smöret i. Fördela tryffeln över bottnarna i formarna och ställ dem kallt till serveringen.
8. Garnering: Dela chokladen i mindre bitar och smält den över vattenbad eller i mikrovågsugn. Bred ut chokladen tunt på 2 ark bakplåtspapper. Låt stelna, gärna i rumstemperatur. Det kan ta tid beroende på hur varmt det är i rummet.
9. Ta ut tårtorna när garneringschokladen stelnat. Lossa tårtorna försiktigt från bakplåtspapperet med hjälp av stekspadar. Ta gärna någon till hjälp när de ska lyftas över till tårtfaten.
10. Hyvla garneringschokladen med osthyvel till stora flak eller lockar och garnera tårtorna efter hand. Ställ dem kallt fram till serveringen. 


Resultatet bör se ut såhär:



Får jag tid över så bakar jag kanske pepparkakor, lussekatter, knäck eller ischoklad. Var och handlade med brorsan idag, så nu har jag allt hemma för bak inför advent.
Imorgon kommer julpysslet upp! Som jag längtat!!!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0