Kalasrecept - mjuka kakor

 
De två mjuka varianterna jag bakade var kladdkakemuffins med mjölkchokladfluff, och kanelbullesockerkaka. Även de glutenfria.
 
Kladdkakemuffins
 
100g margarin
2 ägg
2½ dl socker
1½ tsk vaniljsocker
1 krm salt
4 msk kakao
ca 2½ dl glutenmix
½ tsk bakpulver
 
Smält margarinet och låt svalna. Vispa ägg och socker poröst, tillsätt de torra ingredienserna och rör sedan ner det avsvalnade smöret. Fyll muffinsformar (jag använde minimuffinsformar) till ungefär hälften med smet. Grädda i 200 grader i ca 10-12 min.
 
Fluffen gjorde jag som vanligt på 150g mjölkchoklad, 3 dl grädde. Smält ihop till en jämn smet på låg värme (låt inte koka!) och låt svalna i minst 6 timmar innan du vispar den.
 
 
Kanelbullesockerkaka
OBS! Jag tog dubbla satsen och lade den i en långpanna istället och skar den i små bitar! Det här receptet är gjort för en vanlig ugnsform, en sådan där rund.

200g smör
2 dl socker
2 ägg
3,5 dl glutenmix 
1 dl grädde
2 dl crème fraiche
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 tsk kanel
 
FYLLNING
1,5 dl socker
0,5 dl kanel

Sätt ugnen på 175 grader Rör smör och socker mjukt och pösigt. Blanda sedan ner äggen ett i taget. Rör sedan i grädden och crème fraiche. Rör samman de torra ingredienserna i en annan skål. Blanda sedan med resten av smeten. Blanda sedan socker och kanel till fyllningen. Smöra och bröa en form.

Häll i hälften av smeten, strö sedan över hälften av kanelsockret. Fyll på med resten av smeten och strö över resterande kanelsocker.  Dutta till sist över 2 msk smör.

Grädda kakan i 45-60 min. Testa med en sticka om den är färdig.



Kalasrecept - småkakor

 
Här är småkakorna jag bakade. Jag gjorde allt i miniformat så man orkade smaka en av varje. Vi börjar uppifrån från vänster. Kolakrisp kallar jag det i brist på annat namn. Receptet kallade det puffkola, men det kändes inte helt bra. 
 
Kolakrisp


100g smör
1 dl socker
½ dl ljus sirap
1 msk kakao
3 msk vetemjöl
3 dl Rice Crispies
 
Blanda allt utom riset i en kastrull. Låt koka upp under omrörning, koka sedan på svag värme ca 5 min, rör hela tiden. Blanda snabbt i det puffade riset, och klicka upp i formar (jag använde knäckformar, det var pilligt!) eller häll ut på bakplåtspapper och skär sedan i bitar.
 
 
Därefter kommer helt vanliga chokladbollar, det lägger jag inte ens ut receptet på. Det hittar du i vilken kokbok som helst!
Nere längst in till vänster har vi banoffee pie-kakor i miniatyr. Jag köpte minidigestive på Ica, tog en burk färdigkokad burk med karamelliserad mjölk (finns i affären, annars tar du en okokad och kokar den i fyra timmar ungefär), och spritsade ut på digestiven. Sedan lade jag en halv bananskiva ovanpå, spritsade en klick grädde och strödde över lite krossad Daim. Sjukt enkelt, sjukt gott!
 
Efter det kommer lemon melts, så goda så jag smäller av. De smakar nästan likadant som de lemon melts man köper i Skottland och tar med sig flera kartonger hem av. 
Jag gjorde nästan allt glutenfritt, och det är lite svårt att säga en exakt mängd på mjölet här. Jag tog tills degen kändes lagom fast och fin och inte var kladdig längre.
 
Lemon melts
 
1 dl strösocker
2 krm salt
200 g kylskåpskallt smör
2 äggulor
Glutenfri mjölmix
(det står 5 dl vetemjöl i grundreceptet, så det är nog ungefär lika mycket mjölmix)
Finrivet skal från 1 citron
Vit choklad
 
1. Mät upp alla ingredienser utom den vita chokladen till mördegen i en matberedare och kör snabbt ihop till en deg (det går även bra att göra för hand såklart).

2. Låt degen vila kallt i minst 30 minuter.

3. Kavla ut degen ca 2 mm tjock på mjölat bakbord. Ta ut rundlar eller något annat med pepparkaksmått och lägg kakorna glest på bakpappersklädda plåtar.

4. Grädda kakorna i mittern av ugnen i 200 grader 6-7 minuter. 

5. När de har svalnat helt, doppa halva kakan i vit choklad och låt stelna igen.
 
 
Till höger om det är det kanelstjärnor, vilket är samma grundrecept, men annorlunda topping.
 
Kanelstjärnor

1 dl strösocker
2 krm salt
200 g kylskåpskallt smör
2 äggulor
Glutenfri mjölmix
strösocker och kanel till dekor
 
Gör så här:

1. Mät upp alla ingredienser till mördegen i en matberedare och kör snabbt ihop till en deg (det går även bra att göra för hand såklart).

2. Låt degen vila kallt i minst 30 minuter.

3. Kavla ut degen ca 2 mm tjock på mjölat bakbord. Ta ut stjärnor eller något annat med pepparkaksmått och lägg kakorna glest på bakpappersklädda plåtar.

4. Grädda kakorna i mittern av ugnen i 200 grader 6-7 minuter. 

Blanda under tiden strösocker med kanel, och strö kanelsockret över kakorna, så fort de kommit ut ur 
ugnen. Låt svalna.
 
 
Sist men inte minst har jag mina vanilla white chocolate chip cookies, galet goda! Dessa i miniatyr och glutenfria, blir lite hårdare och krispigare, men goda ändå!
 
vanilla white chocolate chip cookies
 
150 g smör
3 ½ dl socker
2 msk sirap
1 påse bourbon flytande vaniljarom (kan ersättas med 2 tsk vaniljsocker, men skillnaden i smaken blir stor!)
1 ägg
1 äggula
Glutenfri mjölmix (ingen aning om hur mycket, tills degen är lagom okladdig och rullbar)
Ca 2 tsk bakpulver
½ tsk salt
150-200 g hackad vit choklad/chokladknappar
 
Gör så här: 
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret.
Blanda i socker, sirap och vaniljarom.
Tillsätt även ägget och äggulan och rör/vispa ihop smeten. Det behöver inte vara länge.
Blanda mjölmix, bakpulver och salt i en separat skål och häll sedan ner blandningen i smörblandningen.
Knåda ihop tills det är en bra deg, inte för hård.
Blanda ner den vita chokladen.
Rulla bollar av smeten och lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper.
Tryck till med handen så de blir ganska platta. Se till att det är avstånd mellan kakorna på plåten då de flyter ut en del.
Grädda i nedre delen av ugnen cirka 9-12 minuter. Det viktiga är att de inte blir övergräddade utan ta hellre ut dem för tidigt. De ska knappt ha fått någon färg, bara i kanterna.
Principen är, stora kakor -längre gräddningstid, små kakor -kortare gräddningstid. Man får hålla koll på dem i ugnen helt enkelt.
Låt dem svalna på galler eller på bakplåtspappret på bänken.

Kalasrecept - tårtor

Till slut kommer recepten från kalaset som vi hade förra helgen. När det blir för mycket skjuter jag allt framför mig, och det tar ett tag innan jag kommer igång. Men nu är det dags! Delar upp recepten i tre delar, orkar inte göra ett inlägg för varje sak ;)
 
Först ut är tårtorna! Jag gjorde två tårtor, en glutenfri och en icke glutenfri (tänkte skriva normal, men vem är jag att bedöma vad som är normalt?!). 
 
Den glutenfria tårtbottnen hittade jag på den här sidan. 
Jag använde en form på 24 cm, så måtten är som följande (det är ett lika-delar-recept):
 
5 stora ägg
1,5 tsk bakpulver
30g smör eller 2-3 msk rapsolja
Glutenmix
Potatismjöl
Socker
Vaniljsocker
 
Sätt ugnen på 150 grader.
Klä botten med bakplåtspapper. Smörja den så släpper bottnen bra sedan.

Smält smöret. 
Ta fram tre stora glas. Knäck äggen i ett glas.
I glas nr. 2 fyller du upp med lika mycket socker till samma nivå som äggen.
I glas nr. 3 fyller du i 1/3 av glaset med potatismjöl, fyll upp med glutenfritt mjöl men fyll lite över ägg och sockernivån, drygt 1/2 cm ovan.

Vispa socker och ägg riktigt vitt och pösigt. Om äggen är rumsvarma så får du en bättre volym.
Blanda mjölblandningen med vaniljsocker och bakpulver. Sikta ner detta i äggblandningen. 
Tillsätt smöret eller oljan. Vänd runt så allt är blandat. Grädda tills kakan är torr genom att prova med en sticka.

Tillagnings tiden varierar från ugn till ugn och om du har varmluftsugn men detta är en riktlinje:
20 minuter för 2 ägg, 25-30 minuter för 3-4 ägg och 35-40 minuter för 5-6 ägg.
 
OBS! Öppna inte ugnsluckan för tidigt, då riskerar du att bottnen inte reser sig ordentligt (vilket hände för mig)!
 
 
Den icke glutenfria tårtan är också en lika-delar-botten, och ser i princip likadan ut. Samma sida, en aning annat recept.
 
5 stora ägg
1,5 tsk bakpulver
Socker
Potatismjöl
Vetemjöl
 
Sätt ugnen på 175 grader.
 
Ta fram tre lika stora glas. Knäck äggen i 1 glas. Fyll upp med socker i glas 2 (i samma nivå som äggen). Fyll en tredjedel av glas 3 med potatismjöl och sedan resten vetemjöl.
 
Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt (minst 4 min). Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver noga. Sikta i detta i äggblandningen och blanda försiktigt med luftiga tag. 
 
Pensla formen med lite olja eller kokosfett. Rita ut en rundel av formen på ett bakplåtspapper och lägg den i botten på formen. Klipp ut remsor och klä kanten. Tänk på att kakan höjer sig rejält så ta till på höjden.
 
Grädda kakan enligt:
20 minuter för 2 ägg, 25-30 minuter för 3-4 ägg och 35-40 minuter för 5-6 ägg. Känn på botten med t.ex. en tändsticka när du tror att den är färdig.
 
Kom ihåg att ingredienserna vispas bäst rumsvarma, så ta fram äggen ur kylskåpet i god tid innan du börjar baka. Och kom också ihåg att inte öppna ungsluckan under de första 20 minuterna, då kan botten sjunka ihop.
Låt bottnen stå och svalna en stund.
 
 
Båda bottnarna misslyckades för mig och blev platta (men följ recepten, jag har använt de tidigare och då har det funkat!), så jag kunde bara skära dem i två delar. Därför penslade jag bottnarna med ca 100-150g Marabou mjölkchoklad. 

På den glutenfria tårtan hade jag en passionsfruktsmousse (som är gudomlig!).
 
7 passionsfrukter
syltsocker
3 dl grädde
 
Skrapa ur innehållet ur passionsfrukterna och passera dem genom en finmaskig sil. Spara lite av kärnorna på sidan om, de ger en extra god smak och konsistens till moussen! Häll juicen i en kastrull med de sparade kärnorna och syltsocker efter smak. Jag använde nog ca en halv deciliter skulle jag tro. Låt koka ihop en liten stund. Ställ i kylen och låt svalna ordentligt. 
Vispa upp grädden och blanda ner passionsfruktskompotten. 
 
På båda tårtor använde jag vit och mörk chokladfluff som jag spritsade och sedan toppade med färgade strösselkulor. 
 
 
På den icke glutenfria tårtan hade jag en hallonmousse som jag tror att jag har använt tidigare i bloggen, galet god! Receptet är taget från Coops receptsida.
 
400g färska eller tinade hallon (ca 3 dl hallonpuré)
4 gelatinblad
1 dl strösocker
0,75 dl vatten
3 dl vispgrädde
 

Passera hallonen genom en finmaskig sil. Blötlägg gelatinbladen. Koka socker och vatten några minuter tills lagen är genomskinlig. Lyft upp gelatinbladen och låt dem smälta i sockerlagen. Låt svalna. 

Vispa grädden och blanda den med hallonpuré och sockerlag. Låt stelna en aning i kylen så blir den lättare att hantera. 

 

 På den icke glutenfria tårtan lade jag mousserna på sidan om varandra i spritspåsen vilket gav en härlig effekt!

 

 

Rocky Road-tårta

I helgen var jag på Distriktsstyrelsemöte, så jag bakade en tårta till oss att mumsa på. Det blev en Rocky Road-tårta med mjölkchokladfluff, Dumlefrosting och mörk chokladganache! Väldigt god, men väldigt mäktig! Jag delar upp recepten i flera delar, gjorde inte likadant som i ursprungsreceptet (som ni hittar på den HÄR fantastiska bloggen!).Chokladmoussen eller fluffet eller vad man nu vill kalla det var gudomlig, den rekommenderas starkt!
 
Tårtbotten var en hög lika-delar-botten som jag hittade här, gjorde chokladvarianten eftersom allt annat skulle vara choklad ;)
Min form var 23 cm, så jag gjorde enligt följande:
 
Hög tårtbotten
 
5 stora ägg + 1½ tsk bakpulver
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Ta fram tre lika stora glas. Knäck äggen i 1 glas. Fyll upp med socker i glas 2 /i samma nivå som äggen) Fyll 1/3 del av glas 3 med potatismjöl och resten vetemjöl.
Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt (minst 4 min) Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver noga. Sikta i detta i äggblandningen och blanda försiktigt med luftiga tag. Skall du göra en chokladbotten tar då 1/3 kakao, 1/3 vetemjöl och 1/3 dl potatismjöl.
Pensla formen med lite olja eller kokosfett. Rita ut en rundel av formen på ett bakplåtspapper och lägg den i botten på formen. Klipp ut remsor och klä kanten. Tänk på att kakan höjer sig rejält så ta till på höjden.
 
Grädda kakan enligt:
20 minuter för 2 ägg, 25-30 minuter för 3-4 ägg och 35-40 minuter för 5-6 ägg. Känn på botten med t.ex. en tändsticka när du tror att den är färdig.
Kom ihåg att ingredienserna vispas bäst rumsvarma, så ta fram äggen ur kylskåpet i god tid innan du börjar baka. Och kom också ihåg att inte öppna ungsluckan under de första 20 minuterna, då kan botten sjunka ihop.
Låt botten stå och svalna en stund.
Skär botten i tre delar.
 
Rocky Road-mousse
 
150 g mjölkchoklad 
3 dl grädde
en näve vita chokladknappar
en näve mörka chokladknappar
en näve hackade dumlebitar

Ta fram en kastrull och häll i grädde och mjölkchoklad. Det får inte koka! Låt kallna över natten eller minst 6 timmar.
Vispa upp med elvisp.
Blanda i choklad och dumle.
Ta i mousse emellan chokladbottnarna.
 
 
I originalreceptet ska det vara ljus chokladfrosting, alltså man tar 250g ljus choklad och smälter istället för Dumle. Det är nog mycket bättre, men nu hade jag inte tillräckligt med ljus choklad, så jag valde Dumle istället. När jag smält Dumlen till en tjock kola i micron blandade jag ner den direkt i smöret och florsockret. Det skar sig direkt såklart. MEN, efter envist elvispande så gick den faktiskt till slut ihop sig och blev riktigt god! Tålamod när ni tror att det är kört är värt det i slutändan!
 
Dumlefrosting
250 g Dumle
4 dl florsocker
250 g smör
 
Vispa upp smöret så det blir fluffigt i 15 min. Tillsätt florsocker och vispa 5 min till.
Smält dumle och rör i.
Spackla tårtan med frostingen.
 
Chokladganache
100 g mörkt choklad
1 dl grädde
15 g smör
 
Smält chokladen med grädden. 
Rör i smör. Låt svalna helt.
 
Dekoration
20 st mini marshmallows
6 st hackade dumle
4 nävar pistagenötter
 
Häll över chokladen på tårtan och dekorera med pistagenötter, dumle och marshmallows. Det ska egentligen vara pistagenötter runtom tårtan också (som syns i originalreceptet), men jag hade varken tid eller ork att skala så många pistagenötter just då. Men det är garanterat värt det, eftersom tårtan är så söt, det salta bryter av otroligt bra och blir jättegott!
 
Så här såg min tårta ut iallafall (lite suddig bild, tyvärr)!
 
 

 

Fuskiga julbiskvier

Det fjärde och sista jag gjorde i helgen var dessa goda små "biskvier". Det egentliga namnet är pepparkaksmaränger doppade i mörk choklad med lingonfrosting och vit choklad, men det känns lite för långt att skriva, och de påminner om biskvier, så därför kallar jag dem för det :-)
De här tog ett tag att göra och var lite pilliga, men lätt värda besväret! Jag gjorde dem dessutom små, minivarianter, stora som en femkrona ungefär, så allt blev ännu pilligare. 
Om ni inte orkar göra allt så råder jag er att göra pepparkaksmarängerna, de är bland det godaste jag ätit och jag kommer definitivt göra dem igen utan att göra något mer med dem! Ha dem bara i ugnen så passa att de lossnar från plåten/bakplåtspapperet, då är det fortfarande lite sega i mitten, supergott!
 
Julbiskvier:
 

Marängbotten: 
5 äggvitor
4 dl strösocker
krossade pepparkakor efter smak
(använde mor Annas, ca en halv "tub" pepparkakor, alltså ett halvt halvt paket)
 
Philadelphiakräm: 
200 gram philadelphiaost
2½ dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
50 gram smör
Lingon efter smak
 
Garnering:
vit choklad 
mörk choklad
grön hushållsfärg (den struntade jag i)
Strössel till dekoration (samma här)
 
Steg för steg:
Rör ihop philadelphia, hälften av florsockret och vaniljsocker i en skål. Tillsätt lingon efter smak. Förvara kallt. 
 
Rör ihop äggvitor och socker i en rostfri skål över vattenbad. Rör runt hela tiden tills temperaturen nått 65
grader. Därefter ta bort skålen från vattenbadet och fortsätt vispa tills marängen svalnat. Är du osäker på om du
vispat tillräckligt länge, så vispa lite till. Hellre för mycket än för lite. Smeten ska vara seg när den är färdigvispad. Krossa pepparkakorna och blanda försiktigt ner i smeten. 
 
Spritsa ut marängsmeten i lagom storlek på bakplåtspapper och grädda i ugnen på 130 grader i 45 min cirka. (Mindre maränger behöver mindre tid, större maränger behöver mer tid). Vrid gärna upp värmen på ugnen en aning minuterna innan du sätter in marängerna och sänk den sedan till 130 grader igen direkt du stängt luckan. Detta för att ugnstemperaturen sänks när man öppnar luckan. 
 
När marängerna är klara, ta ut dom ur ugnen och låt dom svalna på galler. Ta ut philadelphiakrämen ur kylen och rör runt ordentligt en gång så krämen blandas upp. Vispa resterande florsocker med smöret och därefter blanda ner philadelphiakrämen. Smält sedan den mörka chokladen över vattenbad. 
 
Pensla marängen med den mörka chokladen, gärna några lager så den blir ordentligt täckt. Låt svalna. 
 
Spritsa på philadelphiakrämen toppigt på marängen, så den får formen av en kon, ska liknas vid en gran. Förvara därefter kallt i kylen så krämen ”sätter” sig en aning. 
 
Smält den vita chokladen över vattenbad (för att underlätta att chokladen klumpar sig kan man ha i någon droppe rapsolja eller annan neutral olja. När den är helt smält, droppa i någon droppe hushållsfärg tills ni fått en trevlig grön färg. 
 
Doppa granarna i chokladen en efter en och dekorera med strössel direkt innan chokladen hinner smälta. 
 
 
Inte så vackra men väldigt goda!

Saftiga saffransbullar

Senare tenderar att blir långt senare när det gäller mig. Men nu kommer utlovade recept iallafall! Först ut har vi de otroligt goda saffransbullarna jag gjorde till helgen. Jättesaftiga och goda! Receptet hittade jag på den här inspirerande bloggen!
 
LUSSEKATTER
 
2-3 paket saffran
2 dl socker
2 msk starksprit eller vatten
50 g jäst
175 g rumsvarmt smör
1 krm salt
5 dl mjölk
13 1/2 dl vetemjöl special

till pensling 1 ägg
Ev. russin

 
Efter ugnen
50 g smält smör
1 dl socker
 
GÖR SÅHÄR

Stöt saffranen i en mortel med 1 tsk socker. Lägg i saffranen i starkspriten och låt stå i en halvtimme. Värm mjölken till 37 grader.
Smula jästen och lägg i en bunke. Häll i socker, smör, mjölk och saffran.
Tillsätt salt och mjöl. (Behåll 1 dl till utkavlingen)
Arbeta i maskin i 15 min eller knåda själv 20 minuter.
Jäs 60 min.

Rulla små bollar och lägg i en muffinsform. Låt jäsa 20 min under bakduk. Sätt på ungen 225 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
Grädda ca 8-10 min. Låt svalna under bakduk.
Pensla på smält smör och rulla i socker.
 
 
 

RSS 2.0