Potatis- och spenatgratäng

Självklart så glömde jag att skriva igår...
 
Gjorde en potatis- och spenatgratäng och gjorde fläskytterfilé till det.

Skivade potatis och varvade det, spenat fräst med vitlök, och ädelost i en form, saltade och pepprade varje varv, och hällde över matgrädde över det.
Sedan gjorde jag en glaze av soja, honung, vitlök, salt och cayennepeppar (och lite lite olja för konsistensen). Jag förstekte fläskytterfilén, sedan penslade jag med glazen och körde in den i ugnen bredvid gratängen. Jag penslade en extra gång i slutet, men hade nog gärna gjort det ännu en gång. Körde den tills den var 68 grader och lät den ligga och vila en stund medan gratängen blev klar.
Hade velat ha lite mer salt och ädelost i gratängen, men det är en smaksak. Köttet blev jättegott och vi åt kokt broccoli till.
 
 
Idag fuskade vi till det med en pizza, och vi åt den så pass sent att vi inte gjorde någon middag. Däremot fredagslyxade vi till det med smält mörk choklad och doppade banan i det!

Mat

Igår blev det smörgåstårta till sen lunch, så vi skippade middagen. Idag däremot åt vi precis tacos, lyxlunch!
Recept på middagen kommer senare... ;) Ska gå och simma strax så jag hinner innan Thomas åker och jobbar igen. Tredje och sista natten på rad nu, sedan får vi ett par dagar tillsammans innan jag far till Skottland!

Gårdagen

Igår var det begravning för Thomas mormor. Det var en fin ceremoni och inte lika tung som jag hade trott. Jag har bara bra minnen med henne och är så tacksam för att jag fick lära känna henne och vara med i över sju år. Vi kommer alltid hålla minnen av henne vid liv, vi kommer sjunga "klappa klappa handarna små" med våra barn, baka "ommakaka" och förhoppningsvis vara lika öppna och inbjudande till vårt hem som hon och Inge var. Sov gott älskade Marianne, vi kommer alltid sakna dig <3
 
 

Färsk pasta med fyra ostar

Idag hade jag middagsmöte inne på ett matställe i stan, så idag blev det färsk pasta med fyra ostar (edamer, emmentaler, gorgonzola och parmesan), pesto, valnötter, tomatsås och parmesan. Helt galet gott!

Imorgon är det begravning, tung dag. Vi får säga hejdå på riktigt åt en av de finaste människor jag någonsin träffat, Thomas mormor. Hon har betytt otroligt mycket för oss och kommer alltid att göra. Det är synd att Lex och Sion inte fick lära känna varken henne eller Thomas morfar, fantastiska människor!

Senaste dagarna

Har haft saker för mig ett par dagar nu, så har inte tänkt på att skriva.
I lördags var det klädbytardag, så där var jag med tre vänner och min minstingson. Gjorde en massa fynd!
Efter det följde jag med en av vännerna hem och åt middag där. Vi stekte kyckling i bitar och åt med ris, tre kalla såser (turkisk yoghurt med tre sorters kryddor) och kokta grönsaker.
 
Igår åt jag faktiskt ingen middag alls, orkade helt enkelt inte laga någon. Men lunchen däremot var fläskfilé från häromdagen, men med en dragon- och senapssås istället (2 dl crème fraiche, ca 1 msk fransk senap och dragon efter smak. Salta såklart.).
 
Idag var det storhandling på schemat, och när det är storhandlingsdag är det även uteätardag, så åt en kycklingrulle, tråkigt men sant. Var och simmade på kvällen, 50 längder plus ca 10 minuter vattentramp. Det tog rätt bra, kommer nog ha träningsvärk imorgon, hoppas jag!
 

Dagens middag: fläskfilé med ost- och senapssås

4 portioner
 
600g fläskfilé
smör till stekning
salt och peppar
 
Ost- & senapssås
1 finhackad gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk vetemjöl
2½ dl matlagningsgrädde
1 dl torrt vitt vin
2 msk koncentrerad kalvfond
1 msk fransk senap
1 dl riven smakrik ost
 
Skör köttet i skivor. Bryn skivorna i smör i en stekpanna, salta och peppra.
Stek lök och vitlök glansig i smör i en gryta. Strö över mjölet och blanda om. Tillsätt grädde, vin, fond och senap. Låt koka upp under omrörning.
Lägg över köttet i grytan, låt puttra i några minuter. Ta grytan från värmen. Rör i osten och servera genast, t.ex. med mathavre och en god sallad.
 
Jag tänker köra potatis i klyftor i ugnen ;)

Gårdagens middag: hasselbackslax

Jag glömde igår igen. Så idag gör jag två inlägg på rad istället så jag inte glömmer ;)
Igår åt vi hasselbackslax med potatis och sås!
 
Hasselbackslax 4 portioner
 
ca 600g laxfilé med skinn (gärna mittbiten)
80 g rumsvarmt smör
1 pressad vitlöksklyfta
skal av 1 citron
2 msk hackad persilja
salt och peppar
ströbröd
sparris
 
Kall sås:
2½ dl turkisk yoghurt
färsk dragon, hackad
saft av 1 citron
 
Blanda smör, vitlök, citronskal och persilja. Krydda laxen med salt och peppar. Skär snitt i laxköttet med ½-1 cm mellanrum. Tryck i vitlökssmöret i snitten och strö på ett lager ströbröd, lägg över i grillkorg.
Grilla under lock på indirekt värme (för över kolet till ena sidan och grilla över den "tomma" delen) i 15 minuter.
Laxen är klar då innertemperaturen är 52 grader. Använd termometer. Grilla gärna sparris tillsammans med fisken. Blanda ihop ingredienserna till såsen. Servera med kokt färskpotatis, sparris och kall yoghurtsås.
 
 
Jag tog frysta laxfiléer istället, men det blev ganska smaklöst, så en färsk laxsida är nog att föredra. Dessutom stekte jag det i ugnen, ca 15 minuter där också. Såsen gjorde jag med dill istället, det hade varit godare med lite rödlök i också ;)

Gårdagens middag: Wok

Glömde bort att uppdatera igår, nu har jag varit borta från bloggen så länge, så då är det inte så lätt att komma ihåg den ;)
 
Igår åt vi rester, den pistagepanerade kycklingen jag gjorde i förrgår.
Men egentligen skulle det vara wok:
 
Wokade glasnudlar och grönsaker, smaksätt med sweet chilisås, soja och sesamolja. Strö tärnad feta och cashewnötter över.
 
Simple as that!

Dagens middag: Pistagepanerad kyckling

Lunchen idag blev som vanligt rester från gårdagen, kycklingpannan.
Har inte hunnit laga mat förrän nu, har varit på öppet kyrkis första delen av dagen, sedan har det varit fullt ös på grabbarna hela dagen.
Nu har jag iallafall gjort middag, även om jag inte hunnit äta den än ;)

Jag dubbelpanerade kycklingfiléer, först mjöl, sedan ägg och sist i krossade (mortlade) pistagenötter. Det står att man ska servera med couscous med soltorkade tomater och oliver, men jag kör hederligt ris istället. Skulle vilja ha någon slags sås till, men var inte tillräckligt uppfinningsrik idag, så det blev ingen!

Dagens middag: Mild kycklingpanna

Idag skulle det egentligen vara rödbetssoppa med en klick smetana och ryskt rågbröd. Men jag är inget fan av det, så jag tog ett recept från november istället; mild kycklingpanna.
 
ca 4 portioner
 
Bryn strimlad kyckling (jag tog 3 st) och hackad lök (1 st) och vitlök (2 klyftor). Rör ner tomatpuré, örter, senap och saffrans-crème fraiche. Servera till valfri pasta.
Jag valde vanlig crème fraiche istället, tog 2 dl, resten rörde jag ner efter smak. Lade även till fetaost på tallriken, det gav en extra dimension!

Dagens lunch: Pasta med krämig gorgonzola- och valnötssås

Vi har varit på läger hela helgen, så när vi kom hem igår orkade jag inte ställa mig och tina kyckling, så vi åt rester från tidigare i veckan. Vi hade dock köpt ingredienser till maten igår, så idag äter jag dagens middag till lunch, och gårdagens middag till middag. Om ni hänger med? ;) Jag/vi brukar oftast äta rester från gårdagens middag till lunch, det brukar bli mat över.
 
Dagens lunch är iallafall Pasta med krämig gorgonzola- och valnötssås.
 
4 portioner
 
ca 300g pasta
2 dl valnötter
3 dl grädde
ca 125 g gorgonzolaost
en näve ruccola
nymalen svartpeppar
 
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Låt den rinna av i ett durkslag.
Rosta valnötterna under omrörning i en stor stekpanna i 2-3 minuter. Tillsätt grädden och gorgonzolan delad i små bitar. Sjud såsen under omrörning till krämig konsistens.
Blanda i pastan och låt allt bli genomvarmt. Servera i varma tallrikar. Toppa med ruccolan. Peppra.

Hej igen!

Tänka sig, sist jag uppdaterade på riktigt var Lex fyra månader och vi hade precis döpt honom. Nu är han ett och ett halvt år och vi har fått en till pojke som heter Sion och som nu är tre månader.
Jag tänkte att jag skulle göra om den här bloggen lite, försöka göra den till en mat-inspiration för andra. Vi har köpt en kokbok som har en meny för hela året, så jag tänkte att jag varje dag skulle skriva vad dagens middag blir, dels enligt kokboken, och även om vi byter ut något, vad vi i sådana fall byter till. Man tycker ju inte om allt ;)
Kanske kan det ge lite inspiration och nytänk till någon som har idétorka när det gäller middagar. Ibland kanske det även dyker upp ett kort på maten, om den ser aptitlig nog ut ;)
Det kan hända att det kommer ett inlägg om familjen också, men det kommer inte längre ligga i fokus.
 
Hoppas den nya linjen kan komma någon till nytta!

RSS 2.0