Fuskiga julbiskvier

Det fjärde och sista jag gjorde i helgen var dessa goda små "biskvier". Det egentliga namnet är pepparkaksmaränger doppade i mörk choklad med lingonfrosting och vit choklad, men det känns lite för långt att skriva, och de påminner om biskvier, så därför kallar jag dem för det :-)
De här tog ett tag att göra och var lite pilliga, men lätt värda besväret! Jag gjorde dem dessutom små, minivarianter, stora som en femkrona ungefär, så allt blev ännu pilligare. 
Om ni inte orkar göra allt så råder jag er att göra pepparkaksmarängerna, de är bland det godaste jag ätit och jag kommer definitivt göra dem igen utan att göra något mer med dem! Ha dem bara i ugnen så passa att de lossnar från plåten/bakplåtspapperet, då är det fortfarande lite sega i mitten, supergott!
 
Julbiskvier:
 

Marängbotten: 
5 äggvitor
4 dl strösocker
krossade pepparkakor efter smak
(använde mor Annas, ca en halv "tub" pepparkakor, alltså ett halvt halvt paket)
 
Philadelphiakräm: 
200 gram philadelphiaost
2½ dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
50 gram smör
Lingon efter smak
 
Garnering:
vit choklad 
mörk choklad
grön hushållsfärg (den struntade jag i)
Strössel till dekoration (samma här)
 
Steg för steg:
Rör ihop philadelphia, hälften av florsockret och vaniljsocker i en skål. Tillsätt lingon efter smak. Förvara kallt. 
 
Rör ihop äggvitor och socker i en rostfri skål över vattenbad. Rör runt hela tiden tills temperaturen nått 65
grader. Därefter ta bort skålen från vattenbadet och fortsätt vispa tills marängen svalnat. Är du osäker på om du
vispat tillräckligt länge, så vispa lite till. Hellre för mycket än för lite. Smeten ska vara seg när den är färdigvispad. Krossa pepparkakorna och blanda försiktigt ner i smeten. 
 
Spritsa ut marängsmeten i lagom storlek på bakplåtspapper och grädda i ugnen på 130 grader i 45 min cirka. (Mindre maränger behöver mindre tid, större maränger behöver mer tid). Vrid gärna upp värmen på ugnen en aning minuterna innan du sätter in marängerna och sänk den sedan till 130 grader igen direkt du stängt luckan. Detta för att ugnstemperaturen sänks när man öppnar luckan. 
 
När marängerna är klara, ta ut dom ur ugnen och låt dom svalna på galler. Ta ut philadelphiakrämen ur kylen och rör runt ordentligt en gång så krämen blandas upp. Vispa resterande florsocker med smöret och därefter blanda ner philadelphiakrämen. Smält sedan den mörka chokladen över vattenbad. 
 
Pensla marängen med den mörka chokladen, gärna några lager så den blir ordentligt täckt. Låt svalna. 
 
Spritsa på philadelphiakrämen toppigt på marängen, så den får formen av en kon, ska liknas vid en gran. Förvara därefter kallt i kylen så krämen ”sätter” sig en aning. 
 
Smält den vita chokladen över vattenbad (för att underlätta att chokladen klumpar sig kan man ha i någon droppe rapsolja eller annan neutral olja. När den är helt smält, droppa i någon droppe hushållsfärg tills ni fått en trevlig grön färg. 
 
Doppa granarna i chokladen en efter en och dekorera med strössel direkt innan chokladen hinner smälta. 
 
 
Inte så vackra men väldigt goda!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0