Nutellafudge
Nutellafudgen jag gjorde igår blev jättesuperdupergod! Det smakar som knäck med en eftersmak av choklad och hasselnöt, mums! Det tog ett tag att göra, basen är en knäck, och det tar låååång tid att koka. Men väl värt väntan!
Nutellafudge:
3 dl grädde
1,5 dl ljus sirap
1,5 dl strösocker
50 gr smör (saltat)
Ca 160 Gr Nuttela
1 krm ättiksprit (12%)
1. Koka grädde, sirap och socker till 124-125 grader eller så att smeten klarar kulprovet.
2. Tillsätt smöret och låt det koka ytterligare 2 minuter.
3. Ta bort kastrullen från plattan och rör ner Nuttelan och ättikspriten till en jämn smet.
4. Bred ut kolasmeten på en plåt med bakplåtspapper, 1-2 cm tjock, och låt den svalna. Ställ fudgen i kylen i ett par timmar innan du skär den i lagom stora bitar med en vass kniv.
Pudra gärna lite florsocker på före serveringen.
Senare kommer även recept på saffransbullar och pepparkaksmarängerna med lingonfrosting!
Julgodis
Just nu är jag i full fart med att göra julgodis inför lördagens julgröt med Thomas släkt. Har gjort en dubbel sats knäckskumtomtefudge som jag gjorde för ett par veckor sedan, receptet finns
här. Just nu håller jag på att göra en nutellafudge, basen är en vanlig knäck, och den är ju så god att jag nästan inte vill blanda ner annat i det! ;) Recept kommer senare!
Snickerscakepops
I testbakandet av julgodis gjorde jag även snickerscakepops, gudomligt gott! Jag är ett stort fan av snickerskakor i vanliga fall, och att äta dem på pinne gör det bara roligare! Det här är en halverad sats och blir ca 12-15 lite större bollar. Man kan göra dem utan pinnar om man vill. Om man gör efter originalsatsen (alltså dubbla det här) så kan man fördela smeten i en form och hälla chokladen över, låta stelna och skära i bitar. Fördubbla dock inte chokladen, det kan bli lite väl tjockt chokladlager då ;)
Snickerscakepops
½ burk jordnötssmör
1 dl sirap
½ dl socker
5 dl cornflakes
½ tsk vaniljsocker
Ca 150g Marabou mjölkchoklad
(vilken choklad som helst går bra, det är vad man själv gillar!)
Smält jordnötssmör, sirap, socker och vaniljsocker på låg värme tills det gått ihop sig, koka inte! Blanda ner cornflakes och rulla allt till bollar (var försiktig så ni inte bränner er, det kan vara varmt). Smält chokladen. Doppa cakepopspinnar lite i choklad och stick försiktigt in dem i bollarna (kan vara lite trixigt, det är ganska smulig smet, man får arbeta ihop det lite). Frys i fem minuter. Täck bollarna med choklad, ställ dem i ett ställ för cakepops om ni har ett, jag fyllde ett glas med socker och ställde dem i. Dekorera med lite strössel, nötsmul, annan choklad eller vad ni nu vill ha. Låt chokladen stelna och njut!
Vit choklad- och saffranstryffel
I förrgår gjorde jag lite julgodis i förväg för att se vad som blir gott och inte, och vad jag ska göra till julafton att bjuda på. Dels så gjorde jag en vit choklad- och saffranstryffel, mumsigt värre!!
Jag använde mig av 1 dl grädde som jag kokade upp. Sedan rörde jag ner 200g vit choklad och ca 1 tsk flytande saffransarom och rörde ihop tills chokladen smält. Hällde upp dem i knäckformar (använd ischokladformar, mycket bättre!). Dock blev de mjuka och inte så hårda som man vill ha tryffel. Jag vet inte riktigt vad det berodde på, men frys dem gärna och ta upp dem i sista minuten så att de är sådär stelnade och goda som de ska vara!
Goda peanutbutter cups
Fick hem Coops tidning idag och hittade tips till julgodis. Där hittade jag peanutbutter cups, enkla att göra, som jag som ÄLSKAR jordnötssmör bara var tvungen att testa! Jag tog ca 150g av varje chokladsort, men då fick det inte plats så mycket jordnötssmör som jag hade önskat, så 100g räcker nog alldeles lagom, jag är bara väldigt duktig på att ta lite extra av allt ;)
12 st:
100g mörk choklad
150g mjölkchoklad
1 dl jordnötssmör
minimuffinsformar
Gör så här: Smält chokladen i varsitt vattenbad/tallrik i micron. Fördela den mörka chokladen i de tolv formarna. Ställ in i frysen i ca 5 min. Smält under tiden jordnötssmöret i micron så det är lättare att hantera. Ta ut formarna ur frysen och klicka dit jordnötssmöret. Fördela mjölkchokladen på toppen och låt stå i kylen tills de har stelnat (ca 1 timme). Ät och njut! Jag ÄLSKADE dessa, men det räckte gott och väl med en halv, så mäktiga var de!
Glutenfri kladdkaka deluxe
Min bästa vän är glutenintolerant, vilket har gjort att jag fått upp ögonen mer för just glutenfritt bakande. Det är utmanande att försöka omvandla recept till glutenfritt (för det är INTE bara att ta lika mycket glutenmjöl och köra lika länge i ugnen!). Idag gjorde jag en klassisk kladdkaka, men blandade i lite allt möjligt smått och gott för att den skulle få det där extra! Blev vääääldigt kladdig, men jag tycker bara att det är gott. Vill man ha den lite fastare skulle jag tippa på att en halv deciliter mjöl till plus kanske 5-10 minuter extra i ugnen skulle göra susen. Den här kakan är även laktosvänlig :)
Glutenfri kladdkaka
2 ägg
2,5 dl socker
1,5 dl finmix, glutenfri
4 msk kakao
100g mjölkfritt margarin
Valfritt extra, jag valde ca 100g Polly, ca 100g vita chokladknappar och en näve minimarshmallows
Gör så här: Sätt ugnen på 150 grader.
Rör ihop ägg och socker. Sikta i kakaopulver och mjölmix.
Tillsätt smält avsvalnat fett. Blanda ner eventuellt extra gott.
Häll smeten i en smord form, ca 24 cm i diameter.
Grädda i ca 30 min.
Snurrkakor
Jo just ja, gjorde även snurrkakor med saffranssmak till kaffet igår! Lite trixigt och det tar en stund, men de blev goda!
Ingredienser:
4 dl vetemjöl
1/2 dl majsstärkelse/maizena
1 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
1 1/2 dl florsocker
4 msk socker
300 g osaltatsmör (rumstempurerat)
1 tsk vaniljsocker
Smakessens, jag använde saffransarom
Någon droppe karamellfärg
vetemjöl
Gör så här:
Sikta samman mjölet och majsstärkelsen 3 grr.
Häll ner bakpulver, salt, florsocker, socker och vaniljsocker i
en blandare och klicka i smöret.
Blanda samman till en klump.
Dela degen i 2 lika stora bitar.
Tillsätt smakessensen, karamellfärg,och det extra mjölet och blanda tills degen är helt färgad.
Jag tyckte att degen blev väldigt kladdig, så jag tillsatte lite extra mjöl tills jag tyckte att den kändes smidig, både i den vanliga och den färgade.
Kavla ut varje del av degen mellan bakplåtspapper.
Lägg över bakplåtspappren med den utkavlade degen på en plåt och låt degen vila i kylen 2 timmar.
Lyft upp den ena degen på den andra och kavla 2 grr lite lätt så dom fastnar i varandra
Jämna till kanterna av den nu ihop satta degen med en kniv.
Rulla ihop degen (börja med långsidan) som en rulltårta.
Låt rullen vila en stund i kylen innan du skivar upp den i bitar.
Värm ugnen till 225 grader.
Grädda kakorna på klädd plåt i 8-10 minuter eller till kanten på kakan börjar bli gyllenbrun.
(Jag råkade kanske glömma mina i ugnen, så de blev lite välgräddade... ;P)
Pollykladdkaka
Igår hade jag besök av flera stycken ur min rollspelsgrupp. Vi hade en sällskapsspelskväll och jag såg naturligtvis möjligheten att baka. Jag slog dessutom två flugor i en smäll och provbakade inför min minstings ettårskalas som närmar sig med stormsteg. Så jag testade för första gången en Pollykladdkaka!
Ingredienser:
150 gram smält smör
150 gram mörk choklad
100 gram cashewnötter
3 ägg
200 gram färskost naturell
2 dl rårörsocker (jag tog brun farin och det blev bra ändå!)
2 dl vetemjöl
100 gram polly
Smält smöret och rör ner chokladen tills den smält.
Grovhacka nötterna.
Separera ett av äggen och blanda äggulan och färskosten tillsammans.
Äggvitan + de andra 2 äggen vispar man tillsammans med rårörsockret.
Tillsätt smör- och chokladblandningen och vispa en kort stund.
Blanda mjöl, nötter och hälften av pollygodiset i en skål. Häll det i smeten och blanda ner det till en smet.
Häll smeten i en smörd och bröad springform.
Klicka ner färskosten i smeten och dra med skaftet från gaffeln försiktigt.
Garnera med pollygodis ovanpå kakan.
Grädda i 175 grader i ca 30 min.
Låt kallna.Gärna till dagen efter.
Jag kunde såklart inte hålla mig till dagen efter ;) Den blev kladdig och god och nötterna gör verkligen ett supergott inslag i kakan! Till det här serverade jag även ett Geishafluff gjort på 3 dl vispgrädde och 150g Geisha som jag smält samman tidigare på morgonen (inte koka!), och vispat upp på kvällen. SMARRIGT!
Glutenfri mugcake
Min allra bästa vän Malin kom hit idag på vår traditionsenliga Greys Anatomy-onsdag. Jag brukar alltid baka något när hon kommer, och nu har jag fått upp ögonen för mugcakes och tänkte att den borde gå att göra glutenfri. Jag valde att använda mandelmjöl som jag hade hemma och använde följande recept:
50g smält smör
4 msk mandelmjöl
4 msk socker
3 msk kakao
1 ägg
2 msk mjölk
Rör ihop allt i en bunke och fördela i två koppar. Sedan delade jag fyra stycken Geisha-godisar och tryckte ner fyra halvor i varje mugg innan jag körde muggarna en och en i mikrovågsugnen i ca 1,5 minuter. Blev lite annorlunda i smak och konsistens än vanligt, men gott ändå! Serverade med hallon och vispad grädde som jag brukar :)
Jultomtefudge
Igår på affären hittade jag skumtomtar med knäcksmak och köpte en påse och tänkte att det säkert gick att göra något roligt med. När jag kom hem var det självklart någon som upptäckt dessa och gjort fudge på dem, vilket jag ville prova! Så idag gjorde jag tidernas godaste fudge!
12 skumtomtar med knäcksmak
50g smör
1 dl grädde
2 dl socker
Koka upp allt i en kastrull och låt koka ihop i tio minuter. Rör därefter ner 150g vit choklad och låt smälta. Fördela blandningen i en form, ca 15x20 cm, med bakplåtspapper. Låt stelna och njut sedan!
Mumsig rulltårta
Igår blev min yngsta son Sion elva månader, vilket såklart är en alldeles utmärkt anledning att baka!
Jag gjorde en klassisk rulltårta, men tog lite av smeten, blandade med lite kakao och spritsade ut i mönster på ett bakplåtspapper. Sedan förbakade jag det i ugnen i ca 1,5 min innan jag lade ut resten av smeten över mönstret och bakade i ugnen i några minuter till. Medan bottnen fortfarande var varm smetade jag ut ca 200g smält mjölkchoklad över den och lät den svalna lite. Sedan fyllde jag med vispad grädde och hallon och rullade ihop den. Det är nog den godaste rulltårta jag någonsin har ätit, och mycket enklare än det låter, jag hade gjort klart hela från början till slut på mindre än en halvtimme! :)
Halloweencupcakes
I lördags var det fest hos Malin och Jonas och jag hade fått i uppgift att göra desserten, och jag valde att göra halloweeniga cupcakes.
Det blev hälften spökcupcakes, och hälften med fladdermöss =)
Grundreceptet var vaniljcupcakes och sedan hade jag geléhallonfluff, pimpimfluff och blåbärsfrosting på.
Vaniljcupcakes:
(Det blev ca 6-7 st, men då gjorde jag STORA cupcakes, fick göra tredubbla satser plus en glutenfri variant!)
1 dl socker
1 ägg
2 dl mjölk
6 msk matolja
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk äkta vaniljsocker (jag ersatte med en förpackning flytande vaniljarom)
1/4 tsk salt
Blanda alla torra ingredienser i en skål.
Vispa ägg och socker pösigt.
Rör ner mjölk och olja, sikta ner mjölblandningen och rör smeten slät.
Fyll i formar till 2/3.
Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i 20 min.
Den glutenfria varianten:
50 gram margarin
2 ägg
1,5 dl socker
2,5 dl ljus glutenfri mjölmix
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 dl hett vatten
När det gäller fluffet använde jag 80g godis till 3,3 dl laktosfri grädde. Värmde grädden och smälte godiset i den. Det får INTE koka! Ställde i kylen över natten och vispade dagen efter upp det fluffigt.
När det gäller blåbärsfrostingen följde jag nedanstående recept. Jag tycker dock att det blev för rinnigt, så jag rekommenderar inte riktigt receptet.
Blåbärsfrosting:
50g frysta, tinade blåbär
2 dl florsocker
Vispa ihop blåbär, florsocker och färskost till en fluffig kräm.
Sist men inte minst använde jag vit och svart sockerpasta för att dekorera cupcakesen. Det blev vita spöken på de med fluff, och på de andra lade jag en utstansad fladdermus på frostingen (glömde dock ta en bild på det senaste). Dock "smälte" fladdermössen till nästan oigenkännlighet, men har i efterhand fått höra dels att de reagerade på frostingen, men framför allt för att jag plastade in dem så det bildades kondens. Man ska antingen torka figurerna lite innan man lägger på dem, pensla lite matolja på dem eller lägga på dem i absolut sista sekund. Alltid lär man sig något nytt!
Nutella mugcakes
Idag firade vi farsdag med en lunchdessert. Gjorde otroligt snabba mugcakes med nutella i. 12 minuter och 40 sekunder tog det för att vara exakt, från början till servering.
Till 2 st koppar:
4 msk mjöl
0,5 dl nutella
4 msk socker
3 msk kakao
1 ägg
3 msk olja
3 msk mjölk
Serveras med lättvispad grädde, hallon och nougatsås (jag smälte nougat i micron).
Blanda ihop alla ingredienser och rör till en jämn smet. Fördela i två koppar och kör en och en i micron på högsta värme i ca 1,5-2 minuter. Det tar lite olika lång tid i olika mikrovågsugnar, men de ska vara som kladdkakor, lite kladdiga i mitten.
Rocky Road med en twist
Svängde ihop en annorlunda Rocky Road idag som jag fick tips om efter det senaste misslyckandet med fudgen jag gjorde.
200g mjölkchoklad
200g vit choklad
2 dl minimarshmallows
ca 10 stora rutor vit fudge (jag köpte färdiga vaniljfudge, jag vågade mig inte på egna, det blev dock jättebra!)
1 dl valnötter
Smält mjölkchokladen och den vita chokladen i separata vattenbad. Häll mjölkchokladen i en liten fyrkantig form med bakplåtspapper (ett urdiskat smörpaket, modell större, fungerar också väldigt bra). Skär fudgen i småbitar och strö hälften av dem, tillsammans med hälften av marshmallows och nötter över chokladen. Häll därefter den vita chokladen över alltsammans och stick försiktigt ner resten av godsakerna på toppen. Ställ i kylskåpet tills chokladen stelnat, stjälp upp och skär i lagom stora rutor. Förvara kallt.
Det blev väääääldigt mastigt och sött, men otroligt gott!
Misslyckade Rocky Road Fudge Bars...
Igår gjorde jag de där Fudge Bars:en jag skrev om för ett par inlägg sedan. Dessvärre tycker jag att själva fudgen smakar olja, typ frityrolja. Ingen trevlig smak alls. Thomas gillade dem, så jag vet inte om det är mina smaklökar det är fel på. Såhär lyder iallafall receptet (översatt från engelska, så några ord kanske blir konstiga, allt står i gram, ni får googla hur mycket det blir i deciliter om ni inte har någon våg):
Rocky road fudge bars
24 små eller 12 stora
Mördegskaka:
120g strösocker
500g osaltat smör, rumstempererat
500g vetemjöl
En nypa salt
Fudge:
150g osaltat smör
100g ljus sirap
150g vispgrädde
150g hackad mörk choklad
500g strösocker
1 tsk vaniljextrakt (jag använde vaniljpulver)
80g rostade hela mandlar
12 marshmallows, delade i små bitar
1. Sätt ugnen på 170 grader. Blanda smör och socker poröst. Blanda försiktigt i mjöl och salt. Tryck ut degen i en ugnsfast form eller en springform med bakplåtspapper i och jämna till den. Ställ i kylen i 5 min.
2. Baka i ugnen i 18-25 minuter till kakan är gyllenbrun och degen släpper från kanterna. Ta ut och låt svalna.
3. Medan mördegsbottnen svalnat, gör fudgen. Blanda smör, sirap, grädde, choklad och socker i en stor kastrull. Använd en sockertermometer och koka blandningen på medelvärme tills den är 100 grader. Rör med jämna mellanrum.
4. När blandningen ser slät ut, pensla insidan på kastrullen med kallt vatten så att allt eventuellt socker försvinner. Fortsätt koka på medelvärme till 120 grader, ta därefter bort kastrullen och häll blandningen i en stor skål i rostfritt stål (blandningen är väldigt varm och risken är stor att plastskålar smälter!). Rör i vaniljextraktet och fortsätt röra tills fudgen svalnar och förlorar sin glans. Det kan ta några minuter. Medan den fortfarande är varm och flytande, häll fudgen på mördegskakan och låt stelna i 4 minuter. Innan den stelnar helt, strö över mandlar och marshmallows över kakan och tryck försiktigt ner. Låt svalna helt. När den är kall, skär i bitar.
Nutellabollar
Det andra jag bakade igår var nutellabollar med kokos. Jättesnabba att göra och sjuuuukt goda!
De ska egentligen rullas i hasselnötter vilket nog blir ännu godare, om det nu är möjligt, men jag hade inga hemma, så jag rullade i kokos istället.
Nutellabollar med kokos och hasselnötter
20-25 st
75g smör, rumsvarmt
0,5 dl strösocker
1 msk kakao
1,5 dl nutella, rumsvarm
1,5 dl kokosflingor
Ca 2,5 dl havregryn
Ev lite vatten
Garnering: krossade hasselnötter
1. Blanda ihop alla ingredienser till en kladdig smet i en bunke. Om smeten är torr, tillsätt lite vatten.
2. Gör bollar av smeten och rulla dem i krossade hasselnötter. Förvara bollarna i kylskåp.
Chokladbröd
Kom hem från en helt fantastisk vecka på Camelot igår. Jag har hunnit med så sjukt mycket på fem dagar!
Jag hann bara vara hemma en timme ungefär innan jag började baka, abstinensen efter fem dagar var enorm!
Först och främst bakade jag chokladbröd, små kakor som till hälften är doppade i mörk choklad, mums!
Chokladbröd
Ca 20-25 st
100g smör
1 dl råsocker flor (eller vanligt florsocker, råsocker flor ger en mer karamellig smak)
2,5 dl vetemjöl
1 msk kakao
50g mörk choklad
0,5 tsk smör
1. Rör ihop smör och florsocker.
2. Sikta ner mjöl och kakao. Arbeta ihop till en deg.
3. Rulla degen till två fingertjocka längder. Låt dem vila ca 30 min i kylen.
4. Skär degen i 4 cm långa bitar. Lägg dem på bakplåtspapper. Grädda i ugn, 200 grader, ca 10 min.
5. Låt kakorna svalna.
6. Hacka chokladen och smält den i mikron eller över vattenbad. Blanda ner en klick smör i chokladen. Doppa ena änden av kakorna i choklad.
7. Låt stelna lite innan du äter.